Nalewka miętowa

składniki:

15 łodyżek świeżej mięty (razem z listkami), 80 dkg. cukru, sok z połowy cytryny, 1L spirytusu, 1,5L wody

Domowy przepis na orzeźwiającą nalewkę miętową

Rodzaj artykułuNalewka miętowa

Miętę wypłukać,osuszyć i porwać na drobne kawałki. Wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Macerować na zimno przez 2 dni lecz nie dłużej aby pożądana piękna zielona barwa nie zmieniła się w brąz. Wodę z cukrem i sokiem cytrynowym gotować, aż do uzyskania delikatnego syropu. Po wystudzeniu należy wlać syrop do słoja z macerowanymi składnikami i wymieszać aby połączyć spirytus z syropem. Przygotowaną nalewkę należy teraz przefiltrować i rozlać do butelek. Nasza nalewka powinna w tym momencie dojrzewać minimum 2 tygodnie. Jeżeli barwa nalewki jest dla nas bardziej istotna od jej walorów smakowych możemy nie dodawać soku z cytryny gdyż zawarty w nim kwasek zawsze zmienia barwę nalewki - w tym wypadku stanie się ona bardziej brązowo-seledynowa.

Podobne przepisy
Statystyki
Zliczam
Nalewka - przepisy na nalewki - nalewka-info.pl


Ostatnio czytano:

Wczytuję


Ostatnio aktualizowano:


Projektowanie wnętrz Warszawa