Nalewka z aroni

składniki:

receptura 1
1 kg dojrzałych owoców aronii, 1/2L spirytusu (90%), 1/2L czystej wódki, 1/2 laski wanilii, 4-5 goździków, 1/2 kg cukru, kawałek kory cynamonowej lub szczypta mielonego cynamonu, skórka z 1 cytryny,skórka z 1 pomarańczy
receptura 2
1 kg aronii, 1/2kg cukru 11/2L spirytusu 50%, 1 laska wanilii, kawałek suszonego imbiru.
receptura 3
1kg owoców aronii, 2L wody,200g liści wiśni, 1/2kg cukru, sok z 1/2 cytryny, 1L spirytusu (lub pół na pół z wódką)

Przepisy na nalewkę z aroni

Rodzaj artykułuNalewka z aroni

receptura 1
Owoce umyć i osuszyć a następnie przełożyć do niewielkiego gąsiorka i ugnieść. Wanilię i skórkę cytrusową drobno posiekać lub utrzeć i wymieszać z owocami aronii. Spirytus wymieszać z wódką po czym zalać owoce alkoholem i przechowywać w ciepłym miejscu co najmniej przez miesiąc. Po tym czasie nalewkę z aronii zlać do innego naczynia, a pozostałe w gąsiorze owoce zasypać cukrem i wymieszać, energicznie potrząsając. Tak przygotowany nowy zaczyn na nalewkę z aronii należy ponownie odstawić w ciepłe miejsce i codziennie potrząsać naczyniem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Syrop zalać znad osadu przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę i połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Pozyskaną nalewkę z aronii należy przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.Po kilku miesiącach leżakowania i dojrzewania w ciemnym i chłodnym miejscu nalewka z aronii osiąga pełnię smaku.

receptura 2
Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy. Zaczyn zalać spirytusem i macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z aronii przygotowana tym sposobem powinna dojrzewać co najmniej przez 3 miesiące.

receptura 3
Owoce aronii wrzucić do 2 litrów wody, dodać liście wiśni i gotować ok 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Na drugi dzień dodać 1/2 kg cukru, sok z 1/2 cytryny i zagotować. Wystudzić i dodać alkohol. Odcedzić i przelać do butelek. Odstawić w chłodne, najlepiej ciemne miejsce na 3-4 miesiące.

Nalewka z aronii a zdrowie

O leczniczym działaniu aronii wiedzą chyba wszyscy. Nalewka z aronii pita z umiarem znakomicie wpływa na serce, pomaga na nadciśnienie, krążenie (zimne stopy i ręce) wzmocnienie naczyń krwionośnych, hemoroidy.

Aronia to znakomity antyoksydant, neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo, Zawiera dużo antocyjanów, garbników, pektyn, witamin (C i P) oraz soli mineralnych (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, magnez)
Owoce Aronii zalecane są na:

  • uelastycznienie i zwiększenie przepustowości naczyń krwionośnych,
  • normalizację ciśnienia krwi
  • zmniejszenie cholesterolu
  • dotlenienie serca
  • przyrost czerwonych krwinek
  • zapobieganie żylakom, pękaniu naczynek
  • oczyszczenie limfy (detox)
  • na zimne stopy i ręce
  • w awitaminozie, anemii, białaczce
  • dla zwiększenia energii i sił witalnych

Owoce aronii, ich zbiór, przemrożenie a goryczka

Owoce aronii powinno się zbierać jak najpóźniej - najlepiej na przełomie października i listopada. Wtedy to możemy mieć pewność że owoce aronii będą zawierały najwięcej fruktozy a jeśli zostaną przemrożone stracą całą swoją goryczkę. Wyrabiana z nich nalewka będzie miała najwięcej naturalnego cukru i najmniej goryczy co w znacznym stopniu poprawi jakość i smak nalewki z aronii W przypadku delikatnej o tej prze roku pogody zaleca się sztuczne przemrożenie owoców aronii aby wyeliminować z nich goryczkę

Podobne przepisy
Statystyki
Zliczam
Nalewka - przepisy na nalewki - nalewka-info.pl


Ostatnio czytano:

Wczytuję


Ostatnio aktualizowano:


Projektowanie wnętrz Warszawa